Etableringslotsar

by

Från den 1 december i år tar Arbetsförmedlingen över ansvaret för introduktion av nyanlända invandrare från kommunen. Nu upphandlar Arbetsförmedlingen aktörer som ska fungera som etableringslotsar. Upphandlingen går till så att man skickar in underlag till Arbetsförmedlingen för att bli godkänd som leverantör. De nyanlända får sedan välja lots eller bli tilldelad en som finns i närheten. Som lots ska man vara ett stöd för den nyanlända på flera sätt. På många ABF-avdelningar finns redan nu fantastisk verksamhet för målgruppen som skulle kunna vara en del i lotssystemet. Inte minst är vårt samarbete med föreningar en stor tillgång. De ABF-avdelningar som vill arbeta som lotsar ska lämna in ett eget anbud till arbetsförmedlingen. För att underlätta för er kommer vi ”Jobbkraftare” att sammanställa mallar för det som är gemensamt för avdelningarna, så kan ni komplettera med det som är unikt för er avdelning. Hör gärna av er till oss om ni undrar över något.

Så här beskriver Arbetsförmedlingen uppdraget:

Vad är etableringslotsens uppdrag?

För att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden krävs ofta, utöver lämplig utbildning och erfarenhet, ett personligt nätverk, språkkunskaper och kunskaper om det svenska samhället och arbetslivet. Etableringslotsen ska genom att stärka den nyanländes nätverk stödja honom eller henne till en snabbare etablering.

I etableringslotsens uppdrag ingår bland annat att kontakta arbetsgivare, erbjuda råd och stöd vid till exempel studie- och yrkesval, coachning, matchning samt ge stöd i olika sociala frågor. Därmed kommer etableringslotsen att utgöra en viktig länk mellan den nyanlände och det svenska samhället.

Vem kan bli etableringslots?

Etableringslotsen arbetar på uppdrag av Arbetsförmedlingen och är ett företag eller en organisation. Exempel på organisationer som skulle kunna bedriva lotsverksamhet är föreningar, idéburna organisationer och branschorganisationer. Även enskilda kan starta lotsföretag. En kommun eller ett kommunalt bolag kan däremot inte vara etableringslots.

Mer information finns på Arbetsförmedlingens hemsida.

Annonser

2 svar to “Etableringslotsar”

 1. Peter Zetterman Says:

  Va bra det finns info om etableringslotsar här nu.
  Jag har förstått att det redan är ganska många i ABF som sitter och skriver på anbud.

  • Birgitta Berg Says:

   Jajamensan, Västerbergslagen är på gång, men när kommer den gemensamma mallen tro? Eller är det bara jag som inte hittar den?

   mvh

   Birgitta Berg
   Västerbergslagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: